czwartek, 30 stycznia 2014

MAKARON ZE SZPINAKIEM


Składniki:

1/2 opakowania makaronu
1 opakowanie mrożonego szpinaku
5-6 ząbków czosnku
125 g sera z niebieska pleśnią
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
oliwa


Dzisiejsze danie to nic nowego ani wymyślnego. Każdy je zna i jadł niejednokrotnie. Czasami jednak zapominamy o tych najprostszych a pysznych daniach, więc w ramach przypomnienia serwuję makaron ze szpinakiem. Na oliwie podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak (może być zamrożony) i dusimy na wolnym ogniu, aż się całkowicie rozpuści i odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i dodajemy pokruszony ser. Mieszamy i w zasadzie sos gotowy. Mieszamy go z ugotowanym makaronem. Sosu powinno być duuuuuużo!
Powodzenia i smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz