piątek, 23 maja 2014

SAŁATKA Z MANGO I KOLENDRĄ


Składniki:

1 mango
2 pomidory
papryczka chilli
kolendra
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
pieprz
opcjonalnie cebula

By dopełnić obietnicy i uzupełnić danie, które tworzymy od początku tego tygodnia dzisiaj przepis na sałatkę. Niesamowicie ona prosta, ale za to bardzo ciekawa i egzotyczna. Pomysł przywieziony z "Wyprawy". Zaserwowano nam ją na malezyjskiej wyspie Langkawi. Ta sałatka to kwintesencja miejsca, w którym się zatrzymaliśmy, a bez namysłu mogę nazwać je rajskim. Nasir - tamtejszy kucharz rozpieszczał nas lokalnymi potrawami i bez problemu dzielił się recepturami. Dzisiaj ja przekazuję ją dalej. Mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski. Do tej sałatki można użyć niedojrzałego mango. Ja dałam bardzo słodkie i soczyste, ale z takim twardym też będzie pycha. Pomidory sparzmy wrzątkiem i usuwamy skórkę a następnie kroimy w plasterki. Mieszamy je z mango, posiekaną kolendrą i chilli. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą i doprawiamy do smaku pieprzem. Można jeszcze dodać cienkie plasterki cebuli. Mieszamy i sałatka gotowa. Powodzenia i smacznego!



A cały tydzień razem na jednym talerzu wygląda tak:



Tak za to wygląda nasza rajska plaża na Langkawi:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz